Legea consumatorului vulnerabil ar putea să intre în vigoare de la 1 noiembrie. Proiectul, votat de plenul Camerei Deputaților, merge la promulgare – DOCUMENT

Legea consumatorului vulnerabil ar putea să intre în vigoare de la 1 noiembrie. Proiectul, votat de plenul Camerei Deputaților, merge la promulgare - DOCUMENT
Deputații au dezbătut proiectul de lege / Sursa foto: Mediafax Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 07/09/2021, 18:35
Actualizat: 07/09/2021, 18:41

Deputații a adoptat, marți seara, în calitate de for decizional, Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, după ce în ședința comună de marți, Comisiille de Industrii, Politică Economică și Muncă ale Camerei Deputaților au decis, în unaimitate, ca aceasta să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, deci mult mai devreme decât termenul propus de Guvern inițial, 1 septembrie 2022. Data a fost devansată în urma demersurilor membrilor Guvernului, pe fondul creșterii prețurilor la energie.

Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a trecut cu 281 de voturi „pentru” și o abținere din 282 de aleși prezenți la votul din plen. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să fie publicat apoi în Monitorul Oficial.

Ei au adoptat raportul favorabil al membrilor din Comisiille de Industrii, Politică Economică și Muncă ale Camerei Deputaților care au votat, tot marți, în unanimitate data de 1 noiembrie 2021 pentru intrarea în vigoare a legii care a fost în vizorul oficialilor în ultimele săptămâni. Comisiile au mai votat și majorarea, față de proiectul inițial, a venitului mediu lunar până la care se acordă ajutorul de încălzire de la 810 la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de la 1.445 la 2.053 lei în cazul persoanei singure.

Un raport aprobare a fost trimis în plenul Camerei, care a dezbătut proiectul.

Traseul proiectului

Ludovic Orban, predintele Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, a spus săptpmâna trecută că acest proiect este prioritatea zero a PNL în această sesiune parlamentară.

„Legea privind protecția consumatorului vulnerabil este prioritate zero pentru PNL. Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat de Senat. Asupra proiectului vor surveni câteva propuneri de îmbunătățire care vor veni din partea Guvernului și care vor fi susținute la dezbaterile din comisiile de specialitate, astfel încât să putem asigura o protecție cât mai bună către persoanele cae au venituri mici și care s econfruntă, din păcate, cu o creștere a facturilor la energie. Obiectivul este de a compensa practic cât mai mult din această factură prin intermediul sprijinului pe care îl vom acorda pentru aceste familii”, a spus Ludovic Orban.

În ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS) privind inflația, aceasta s-a mărit tocmai din cauza creșterilor la energie electrică și gaze. Gazele au avut a doua cea mai mare scumpire de 20,55%  în iulie 2021 față de iulie 2020, după cea la energie electrică (24,65%) și în fața celei la combustibili (12,96%) și tutun, țigări (4,95%). Per ansablu, rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 a ajuns la 5%, în creștere cu 1,1% față de cea anunțată în iunie.

În plus, în contextul creșterii prețurilor pe piețe, clienții casnici ai celor mai mari doi furnizori are au contracte concurențiale încheiate anul trecut – și care au beneficiat astfel de prețurile mai mici de atunci de pe piața de gaze – trebuie să se aștepte la măriri masive la factură, chiar de până la 67%.

Pentru a diminua impactul scumpirilor, auutoritățile au în vedere compansarea unei părți a facturilor pentru această iarnă, după cum a declarat premierul Florin Cîțu, recent, după o întâlnire cu toate părțile implicate în domeniul energiei. „Trebuie să rezolvăm un obiectiv pe termen scurt. De aceea, ne-am întâlnit astăzi (marți – n.r.). În primul rând, este vorba de soluția propusă, de a compensa o parte din factura pentru consum, în această iarnă. Trebuie să găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie”, a spus Florin Cîțu.

Compensarea ar viza toate categoriile de consumatori casnici, iar formula este în lucru. În ceea ce privește consumatorii vulnerabili, există un mecanism legal gândit în proiectul de lege dedicat, adoptat de Guvern, dar care se află îndezbaterea comisiilor de specialitate în Parlament.

După ce a propus ca termen de intrare în vigoare luna septembrie a anului viitor, Executivul vrea urgentarea adoptării proiectului și devansarea termenului la începutul anului 2022, așa cum a solicitat ministrul Muncii, Raluca Turcan: „M-am ambiţionat şi, cu toate că erau suficienţi doritori să-i cânte prohodul, a fost aprobat în Guvern, transmis Parlamentului şi blocat în Parlament până acum şi, împreună cu colegii mei din Guvern, am găsit soluţii astfel încât să fie aplicabil şi chiar devansat începând cu 1 ianuarie 2022. Prin acest proiect creşte şi numărul de beneficiari, şi suma alocată pentru a compensa creşterile de preţuri”, a mai spus ministrul Muncii.

Proiectul intrat în comiisiile Camerei Deputaților viza creșterea nivelurilor de venituri până la care se acordă dreptul – de la 800 lei la 810 lei pe persoană din familie, respectiv de la de la 1.082 lei la 1.445 lei pentru persoana singură. Cuantumul ajutorului se stabilește prin compensare procentuală față de o valoare de referință, pentru toate sistemele de încălzire, față de cuantumurile nominale prevăzute anterior pentru gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi/lichizi.

Documentul introduce suplimentul pentru energie în cuantum egal pentru toate gospodăriile, acordat pe tot parcursul anului, iar plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social se va prelua din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și nu va mai fi în sarcina directă a autorității administrației publice locale. Numărul estimat al beneficiarilor este de aproximativ 427.600 de gospodării.

Conform proiectului transmis de Guvern, pentru lunile din 2022, începând din septembrie, se estimează un necesar de finanțare de 115.150.290 de lei. În ceea ce privește impactul bugetar pentru un an întreg, în actuala variantă se estimează un necesar de 259.205.980 de de lei. Conform documentului, diferența în plus față de cheltuielile actuale ale unui sezon rece este de 200.000.000 de lei.

Raportul Comun al comisiilor rp210 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării